Uitkomsten Woonlastenonderzoek Fryslân

Gepubliceerd op 4 maart 2024

In 2023 heeft onderzoeksbureau RIGO onderzoek gedaan naar de woonlasten van huurders in een sociale huurwoning in Friesland. 

In opdracht van Friese woningcorporaties en de Friese huurdersorganisaties is het Woonlastenonderzoek Fryslân uitgevoerd. Doel van het onderzoek was om meer en beter inzicht te krijgen in de woonlasten van huurders in sociale huurwoningen. Misschien heeft u begin vorig jaar ook meegewerkt door het invullen van de enquête over woonlasten. 

Betaalbaarheid in de sociale huursector onder druk
Hoewel de huren in het noorden nog steeds laag zijn ten opzichte van andere regio’s, komt een grote groep huurders steeds moeilijker rond. Voor hen komt de betaalbaarheid van wonen verder onder druk te staan. Bij woonlasten gaat het niet alleen om de huur van de woning, maar ook om de kosten van energie en water, de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Of de betaalbaarheid onder druk staat, is onderzocht aan de hand van de vraag: Welke huurders hebben relatief hoge woonlasten en betaalbaarheidsrisico’s, en hoe ervaren zij dit? 

De uitkomsten van het onderzoek kunt u lezen in een samenvatting en de factsheet.

Benieuwd naar het hele rapport? Lees dan hier verder.

Inschrijven

Krijgt u hulp van een bepaalde instantie (zoals een bewindvoerder, het Leger des Heils, Wil, Talant, Zienn enz.)? Neem dan contact met ons op voor het maken van een kennismakingsgesprek, samen met uw begeleider.
Zonder dit kennismakingsgesprek wordt u geen woningaanbieding gedaan.

Denk u aan de inkomensgrenzen? Kijk hier voor meer informatie.
Als u een huurschuld heeft, kunnen we u geen woning definitief toewijzen.


Gelezen