Huur en kosten

Gaat u een woning huren? Dan is het goed om te kijken of u het kunt betalen en welke vaste lasten iedere maand terugkomen. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.
Het Nibud heeft een tool beschikbaar. Hiermee kunt u inzicht krijgen als u een woning gaat huren en of de huur passend is: huurwijzer.nibud.nl.

Huur

Iedere maand betaalt u voor de 1e van de lopende maand de geldende huurprijs. Mogelijk kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Check hiervoor de website van de Belastingdienst.

Servicekosten

Het kan zijn dat u naast de huur ook servicekosten moet betalen. Bij servicekosten kunt u denken aan kosten voor schoonmaak, tuinonderhoud en voor gemeenschappelijke ruimten.

Gemeentelijke belastingen

De gemeente brengt kosten in rekening voor algemene voorzieningen. Als u een woning huurt, betaalt u heffing over afval, over riool en betaalt u waterschapsbelasting. Check de Lokale lasten calculator. Hier kunt u per gemeente uw gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting uitrekenen. Deze belastingen kunnen vaak in termijnen betaald worden. Bij een laag inkomen komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding. Dit kunt u aanvragen bij de gemeente.

Inboedelverzekering

Het is verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze kosten liggen ongeveer tussen de € 10,- en € 25,- per maand. Dit is afhankelijk van de waarde van uw spullen. Lees meer hierover op Nibud.nl. 
U hoeft als huurder geen opstalverzekering af te sluiten.

Energie en water

U mag zelf een leverancier kiezen voor gas en elektriciteit. Voor water kunt u terecht bij Vitens.
Voor de gemiddelde kosten die u hieraan kwijt bent kunt u kijken op Nibud.nl.
Kijk hier voor energiebesparende tips.

Internet, tv en telefonie

De kosten hiervoor liggen ongeveer tussen de € 20,- en € 65,- per maand. Het is goed om regelmatig prijzen met elkaar te vergelijken. 

Tips voor mogelijke ondersteuning

Wij hebben enkele mogelijkheden voor eventuele ondersteuning voor u op een rijtje gezet. 

Inschrijven

Krijgt u hulp van een bepaalde instantie (zoals een bewindvoerder, het Leger des Heils, Wil, Talant, Zienn enz.)? Neem dan contact met ons op voor het maken van een kennismakingsgesprek, samen met uw begeleider.
Zonder dit kennismakingsgesprek wordt u geen woningaanbieding gedaan.

Denk u aan de inkomensgrenzen? Kijk hier voor meer informatie.
Als u een huurschuld heeft, kunnen we u geen woning definitief toewijzen.


Gelezen