WaarwevrijzijnCITAAT

Last of overlast?

Last
Waarschijnlijk heeft u er wel eens mee te maken: (leef)geluiden van uw buren en/of andere omwonenden. We wonen nu eenmaal dicht op elkaar. Als dit zo af en toe voorkomt, is er weinig tot niets aan de hand. De kunst van het prettig samen leven is rekening houden met elkaar. Het is geven en nemen.

Andere voorbeelden van last kunnen zijn: overhangende takken en struiken, (huis)dieren, pesterijen, roddels, verschillende leefwijzen, spelende kinderen, parkeerproblematiek en overduidelijke burenruzies.

Eerst zelf oplossen
We verwachten bij last dat u eerst zelf naar een oplossing zoekt. Onze ervaring is dat wanneer u samen tot een oplossing komt, dit (op termijn) veel meer effect heeft dan dat wij voor u met een oplossing komen. De kans is kleiner dat het conflict zich weer voordoet.

Ga in gesprek
Ga bij last met elkaar in gesprek om het probleem op te lossen. Uw buren hebben vaak niet in de gaten dat ze overlast veroorzaken.

Adviezen
Klik hier voor adviezen om last te voorkomen en hoe u in gesprek kunt gaan wanneer u last ervaart.

Buurtbemiddeling
Lukt het niet om in gesprek te komen met uw buren? Dan kunt u Buurtbemiddeling inschakelen.
Dit kan door contact op te nemen met de gemeente. U kunt zich hier aanmelden voor Buurtbemiddeling.
Als u dit lastig vindt, kan Thús Wonen dit ook voor u doen. Een voorwaarde is wel dat beide buren akkoord zijn, dat Buurtbemiddeling wordt ingezet.

Eigenaren
Bent u huurder en heeft u een klacht over een eigenaar van een koopwoning, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Maar probeer altijd eerst samen een oplossing te vinden voor het probleem, voordat u de gemeente hierbij betrekt.

Heeft u als eigenaar van een koopwoning een klacht over een huurder? Probeer samen met deze huurder een oplossing te vinden voor het probleem. Thús Wonen heeft namelijk geen juridische mogelijkheden om iets voor eigenaren te kunnen betekenen.

Overlast
Helaas komt het voor dat er veel meer speelt en dat u dagelijks ernstige overlast ervaart. We spreken dan van voortdurende overlast. Wilt u hier meer over lezen?

Klik hier voor informatie over voortdurende overlast.

Wilt u deze tekst printen?

Download printversie (pdf)

 

Inschrijven

Krijgt u hulp van een bepaalde instantie (zoals een bewindvoerder, het Leger des Heils, Wil, Talant, Zienn enz.)? Neem dan contact met ons op voor het maken voor het maken van een kennismakingsgesprek, samen met uw begeleider.

Denk u aan de inkomensgrenzen? Kijk hier voor meer informatie.
Als u een huurschuld heeft, kunnen we u geen woning definitief toewijzen.


Gelezen